Afrikaanse instrumenten maken

Afrikaanse instrumenten maken

Afrikaanse instrumenten maken is een ambachtelijke kunstvorm die al eeuwenlang wordt beoefend in verschillende delen van Afrika. Deze instrumenten spelen een belangrijke rol in de traditionele muziek en cultuur van het continent. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het proces van het maken van Afrikaanse instrumenten en enkele populaire voorbeelden bespreken.

Materialen

De materialen die worden gebruikt bij het maken van Afrikaanse instrumenten variëren afhankelijk van de regio en het specifieke instrument. Enkele veelvoorkomende materialen zijn:

 • Hout: Veel Afrikaanse instrumenten worden gemaakt van hout, zoals de djembe, een trommel die populair is in West-Afrikaanse landen zoals Mali en Guinee.
 • Kalebassen: Deze gedroogde pompoenen worden vaak gebruikt als resonatoren voor snaarinstrumenten zoals de kora, een traditioneel instrument uit West-Afrika.
 • Dierenhuid: Voor percussie-instrumenten zoals de talking drum wordt vaak dierenhuid gebruikt om de trommelvellen te maken.
 • Metaal: Sommige instrumenten, zoals de mbira uit Zimbabwe, hebben metalen tongen die worden gebruikt om geluid te produceren.

Technieken

Het maken van Afrikaanse instrumenten vereist vaak specifieke technieken die van generatie op generatie worden doorgegeven. Hier zijn enkele veelgebruikte technieken:

 • Houtbewerking: Bij het maken van houten instrumenten worden verschillende houtbewerkingstechnieken gebruikt, zoals snijden, schuren en polijsten.
 • Vlechten: Voor instrumenten met snaren, zoals de kora, wordt vaak gebruik gemaakt van vlechttechnieken om de snaren op hun plaats te houden.
 • Smelten en vormen: Bij het maken van metalen instrumenten worden vaak smelt- en vormtechnieken gebruikt om de gewenste vorm en klank te bereiken.
 • Decoratie: Veel Afrikaanse instrumenten worden prachtig gedecoreerd met houtsnijwerk, schilderingen of andere artistieke elementen.

Populaire Afrikaanse instrumenten

Er zijn talloze Afrikaanse instrumenten die wereldwijd bekend zijn vanwege hun unieke klanken en prachtige vakmanschap. Hier zijn enkele populaire voorbeelden:

 • Djembe: Deze trommel, oorspronkelijk afkomstig uit West-Afrika, wordt met de hand bespeeld en produceert een breed scala aan ritmische geluiden.
 • Kora: Een snaarinstrument uit West-Afrika met een kalabas als resonator en een lange hals met 21 snaren. Het wordt vaak gebruikt om traditionele verhalen te begeleiden.
 • Talking drum: Een trommel uit West-Afrika die zijn naam dankt aan het feit dat het geluid lijkt op menselijke spraak. Het wordt vaak gebruikt om te communiceren over lange afstanden.
 • Mbira: Ook bekend als de duimpiano, is de mbira een instrument uit Zimbabwe dat bestaat uit metalen tongen die worden geplaatst op een houten klankkast.

Het maken van Afrikaanse instrumenten is niet alleen een ambachtelijke kunst, maar ook een manier om de rijke muzikale tradities van het continent levend te houden. Door het leren en beoefenen van deze ambachtelijke vaardigheden dragen instrumentenmakers bij aan het behoud van de Afrikaanse cultuur en erfgoed.

Of je nu geïnteresseerd bent in het bespelen van Afrikaanse instrumenten of gewoon gefascineerd bent door de kunst van het maken ervan, het is belangrijk om de waarde en betekenis van deze instrumenten te erkennen. Ze zijn niet alleen muziekinstrumenten, maar ook symbolen van identiteit, geschiedenis en gemeenschap.

Al met al is het maken van Afrikaanse instrumenten een prachtig ambacht dat vakmanschap, creativiteit en respect voor traditie vereist. Het is een kunstvorm die de rijke muzikale erfenis van Afrika weerspiegelt en bijdraagt aan de culturele diversiteit van de wereld.

Plaats een reactie