Instrumenten steriliseren met kokend water

Het steriliseren van instrumenten is een essentieel onderdeel van het waarborgen van de hygiëne en veiligheid in medische en laboratoriumomgevingen. Een van de meest traditionele en effectieve methoden om instrumenten te steriliseren is door middel van kokend water. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het proces van instrumenten steriliseren met kokend water en de voordelen en nadelen ervan.

Wat is instrumenten steriliseren met kokend water?

Instrumenten steriliseren met kokend water is een eenvoudige en kosteneffectieve methode om bacteriën, virussen en andere micro-organismen te doden. Het proces omvat het onderdompelen van de instrumenten in kokend water gedurende een bepaalde periode, meestal tussen de 10 en 30 minuten, afhankelijk van het type instrument en de vereiste sterilisatienormen.

Voordelen van instrumenten steriliseren met kokend water

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van kokend water als sterilisatiemethode voor instrumenten:

 1. Eenvoudig en goedkoop: Kokend water is gemakkelijk toegankelijk en vereist geen speciale apparatuur of chemicaliën. Het is een kosteneffectieve methode die kan worden toegepast in zowel professionele als huishoudelijke omgevingen.
 2. Breed toepasbaar: Kokend water kan worden gebruikt om een breed scala aan instrumenten te steriliseren, waaronder metalen, glazen en hittebestendige kunststof instrumenten.
 3. Effectief tegen veel micro-organismen: Kokend water is in staat om de meeste bacteriën, virussen en schimmels te doden. Het is een betrouwbare methode om instrumenten te steriliseren en de verspreiding van infecties te voorkomen.

Nadelen van instrumenten steriliseren met kokend water

Hoewel instrumenten steriliseren met kokend water veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden:

 1. Beperkte effectiviteit tegen sporen: Kokend water is minder effectief in het doden van sporen, die de meest resistente vorm van micro-organismen zijn. Voor instrumenten die in contact komen met sporenvormende bacteriën, zoals Clostridium difficile, is een andere sterilisatiemethode mogelijk vereist.
 2. Langere sterilisatietijd: Het steriliseren van instrumenten met kokend water kan langer duren in vergelijking met andere sterilisatiemethoden, zoals autoclaveren. Dit kan een beperking zijn in situaties waarin snelle sterilisatie vereist is.
 3. Risico op schade aan instrumenten: Sommige instrumenten kunnen beschadigd raken door herhaaldelijk onderdompelen in kokend water. Het is belangrijk om de compatibiliteit van de instrumenten met deze sterilisatiemethode te controleren om schade te voorkomen.

Stappen voor het steriliseren van instrumenten met kokend water

Om instrumenten effectief te steriliseren met kokend water, kunnen de volgende stappen worden gevolgd:

 1. Reiniging: Reinig de instrumenten grondig om zichtbaar vuil en bacteriën te verwijderen voordat ze worden gesteriliseerd. Dit kan worden gedaan door middel van handmatige reiniging met water en zeep of door gebruik te maken van een ultrasoon reinigingsapparaat.
 2. Voorbereiding van het water: Breng een grote hoeveelheid water aan de kook in een geschikte container, zoals een pan of een sterilisator. Zorg ervoor dat er voldoende water is om de instrumenten volledig onder te dompelen.
 3. Plaatsing van de instrumenten: Plaats de gereinigde instrumenten voorzichtig in het kokende water, zorg ervoor dat ze volledig ondergedompeld zijn. Houd er rekening mee dat sommige instrumenten mogelijk niet geschikt zijn voor sterilisatie met kokend water en een andere methode vereisen.
 4. Sterilisatietijd: Laat de instrumenten gedurende de aanbevolen sterilisatietijd in het kokende water. Dit kan variëren afhankelijk van het type instrument en de vereiste sterilisatienormen. Raadpleeg de richtlijnen van de fabrikant of medische professionals voor specifieke instructies.
 5. Afkoelen en drogen: Verwijder de instrumenten voorzichtig uit het kokende water en laat ze afkoelen. Zorg ervoor dat ze volledig droog zijn voordat ze worden opgeslagen om de groei van bacteriën te voorkomen.

Conclusie

Instrumenten steriliseren met kokend water is een eenvoudige en kosteneffectieve methode om bacteriën, virussen en andere micro-organismen te doden. Het biedt verschillende voordelen, zoals brede toepasbaarheid en effectiviteit tegen veel micro-organismen. Er zijn echter ook enkele nadelen, zoals beperkte effectiviteit tegen sporen en langere sterilisatietijd. Het is belangrijk om de compatibiliteit van de instrumenten met deze sterilisatiemethode te controleren en de juiste stappen te volgen om optimale sterilisatie te garanderen.

Plaats een reactie