Medische instrumenten schoonmaken

Medische instrumenten schoonmaken is een essentieel onderdeel van het zorgen voor een veilige en hygiënische omgeving in de gezondheidszorg. Het reinigen van deze instrumenten is van groot belang om de verspreiding van infecties te voorkomen en de gezondheid van patiënten te waarborgen. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van het schoonmaken van medische instrumenten bespreken, inclusief de juiste methoden, materialen en richtlijnen.

Waarom is het schoonmaken van medische instrumenten belangrijk?

Het schoonmaken van medische instrumenten is van cruciaal belang om de veiligheid en effectiviteit van de zorg te waarborgen. Onjuist gereinigde instrumenten kunnen bacteriën, virussen en andere micro-organismen bevatten die infecties kunnen veroorzaken bij patiënten. Daarom moeten medische instrumenten na elk gebruik grondig worden gereinigd en gedesinfecteerd.

Daarnaast kunnen onjuist gereinigde instrumenten ook de levensduur van de instrumenten zelf beïnvloeden. Blootstelling aan bloed, weefsel en andere biologische materialen kan corrosie en schade aan de instrumenten veroorzaken. Regelmatig en correct schoonmaken kan de levensduur van de instrumenten verlengen en de noodzaak voor vervanging verminderen.

Methoden voor het schoonmaken van medische instrumenten

Er zijn verschillende methoden die kunnen worden gebruikt om medische instrumenten schoon te maken. De keuze van de methode hangt af van het type instrument, de mate van verontreiniging en de beschikbare middelen. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden:

 1. Handmatig reinigen: Dit is de meest basale methode voor het schoonmaken van medische instrumenten. Het omvat het gebruik van water, zeep en borstels om zichtbaar vuil en verontreinigingen te verwijderen. Handmatig reinigen is geschikt voor instrumenten die niet gevoelig zijn voor water of mechanische stress.
 2. Automatische reiniging: Voor complexere instrumenten kan automatische reiniging worden gebruikt. Dit omvat het gebruik van speciale reinigingsmachines die water, reinigingsmiddelen en mechanische actie combineren om grondige reiniging te bereiken. Automatische reiniging is efficiënt en tijdbesparend, maar vereist gespecialiseerde apparatuur.
 3. Ultrasoon reinigen: Ultrasoon reinigen maakt gebruik van geluidsgolven om vuil en verontreinigingen van medische instrumenten te verwijderen. De instrumenten worden ondergedompeld in een vloeistof en blootgesteld aan ultrasone trillingen, waardoor de verontreinigingen loskomen. Deze methode is vooral effectief voor instrumenten met complexe vormen en moeilijk bereikbare gebieden.
 4. Stoomsterilisatie: Stoomsterilisatie is een methode die zowel reiniging als sterilisatie combineert. De instrumenten worden blootgesteld aan hoge temperaturen en stoom, waardoor micro-organismen worden gedood. Deze methode is geschikt voor hittebestendige instrumenten en wordt vaak gebruikt in ziekenhuizen en klinieken.

Materialen voor het schoonmaken van medische instrumenten

Het gebruik van de juiste materialen is essentieel bij het schoonmaken van medische instrumenten. Hier zijn enkele veelgebruikte materialen:

 • Reinigingsmiddelen: Er zijn verschillende soorten reinigingsmiddelen beschikbaar, waaronder enzymatische reinigingsmiddelen, desinfecterende zepen en detergenten. Het is belangrijk om reinigingsmiddelen te kiezen die geschikt zijn voor het type instrument en de mate van verontreiniging.
 • Borstels: Borstels met verschillende stijfheid en grootte zijn nodig om vuil en verontreinigingen van instrumenten te verwijderen. Het is belangrijk om borstels te kiezen die geschikt zijn voor het type instrument en de te reinigen oppervlakken.
 • Doeken en sponzen: Zachte doeken en sponzen worden gebruikt om instrumenten af te vegen en te drogen na het reinigen. Het is belangrijk om schone en pluisvrije doeken te gebruiken om kruisbesmetting te voorkomen.
 • Desinfectiemiddelen: Desinfectiemiddelen worden gebruikt om micro-organismen te doden na het reinigen van de instrumenten. Er zijn verschillende soorten desinfectiemiddelen beschikbaar, waaronder alcohol, chloorverbindingen en waterstofperoxide.

Richtlijnen voor het schoonmaken van medische instrumenten

Om ervoor te zorgen dat medische instrumenten op de juiste manier worden schoongemaakt, zijn er richtlijnen en protocollen beschikbaar. Deze richtlijnen zijn ontwikkeld door gezondheidsorganisaties en experts op het gebied van infectiepreventie. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen:

 • Volg de instructies van de fabrikant: Elk medisch instrument wordt geleverd met specifieke instructies voor reiniging en onderhoud. Het is belangrijk om deze instructies zorgvuldig te volgen om schade aan de instrumenten te voorkomen.
 • Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen: Bij het schoonmaken van medische instrumenten is het belangrijk om persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen, zoals handschoenen, schorten en maskers. Dit beschermt zowel de schoonmaker als de patiënt tegen mogelijke besmetting.
 • Sorteer instrumenten op type en mate van verontreiniging: Het is belangrijk om instrumenten te sorteren op basis van hun type en mate van verontreiniging. Dit helpt bij het kiezen van de juiste reinigingsmethode en materialen.
 • Reinig instrumenten direct na gebruik: Het is het beste om medische instrumenten direct na gebruik te reinigen om te voorkomen dat verontreinigingen opdrogen en moeilijker te verwijderen zijn.
 • Controleer de reinheid van de instrumenten: Na het reinigen is het belangrijk om de instrumenten visueel te controleren op resterend vuil of verontreinigingen. Indien nodig moeten ze opnieuw worden gereinigd.

Conclusie

Het schoonmaken van medische instrumenten is een cruciaal onderdeel van de gezondheidszorg. Het zorgt voor een veilige en hygiënische omgeving voor patiënten en zorgverleners. Door de juiste methoden, materialen en richtlijnen te volgen, kan de verspreiding van infecties worden voorkomen en kunnen de instrumenten langer meegaan. Het is belangrijk dat zorginstellingen en professionals in de gezondheidszorg zich bewust zijn van het belang van het schoonmaken van medische instrumenten en de juiste procedures implementeren.

Plaats een reactie