Nederlands Philharmonisch Orkest Instrumenten

Het Nederlands Philharmonisch Orkest is een van de meest gerenommeerde orkesten in Nederland. Het orkest bestaat uit een grote verscheidenheid aan instrumenten, die samen zorgen voor de prachtige klanken die we associëren met klassieke muziek. In dit artikel zullen we een aantal van de belangrijkste instrumenten van het Nederlands Philharmonisch Orkest bespreken.

Strijkinstrumenten

Een van de belangrijkste groepen instrumenten in het orkest zijn de strijkinstrumenten. Deze instrumenten worden bespeeld door middel van het strijken van de snaren met een strijkstok. De belangrijkste strijkinstrumenten in het Nederlands Philharmonisch Orkest zijn:

 • Viool: De viool is het kleinste en hoogst klinkende instrument in de strijkerssectie. Het wordt bespeeld door middel van het strijken van de snaren met een strijkstok.
 • Altviool: De altviool is iets groter dan de viool en heeft een warmere klank. Het wordt bespeeld op dezelfde manier als de viool.
 • Cello: De cello is groter dan de viool en de altviool en heeft een diepere klank. Het wordt bespeeld door het strijken van de snaren met een strijkstok of door het plukken van de snaren met de vingers.
 • Contrabas: De contrabas is het grootste en laagst klinkende instrument in de strijkerssectie. Het wordt bespeeld op dezelfde manier als de cello.

Houtblazers

Naast de strijkinstrumenten zijn de houtblazers een belangrijk onderdeel van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Deze instrumenten worden bespeeld door middel van het blazen in een mondstuk. De belangrijkste houtblazers in het orkest zijn:

 • Fluit: De fluit is een klein instrument met een heldere klank. Het wordt bespeeld door middel van het blazen over een mondstuk.
 • Hobo: De hobo heeft een warme en expressieve klank. Het wordt bespeeld door middel van het blazen in een dubbel riet.
 • Klarinet: De klarinet heeft een veelzijdige klank en wordt veel gebruikt in zowel klassieke als moderne muziek. Het wordt bespeeld door middel van het blazen in een enkel riet.
 • Fagot: De fagot heeft een diepe en krachtige klank. Het wordt bespeeld door middel van het blazen in een dubbel riet.

Koperblazers

De koperblazers zorgen voor de krachtige en majestueuze klanken in het Nederlands Philharmonisch Orkest. Deze instrumenten worden bespeeld door middel van het blazen in een mondstuk en het bedienen van ventielen. De belangrijkste koperblazers in het orkest zijn:

 • Trompet: De trompet heeft een heldere en scherpe klank. Het wordt bespeeld door middel van het blazen in een mondstuk en het indrukken van ventielen.
 • Trombone: De trombone heeft een warme en krachtige klank. Het wordt bespeeld door middel van het blazen in een mondstuk en het uitschuiven van de schuif.
 • Tuba: De tuba is het grootste en laagst klinkende instrument in de koperblazerssectie. Het wordt bespeeld op dezelfde manier als de trompet.

Slagwerk

Het slagwerk zorgt voor het ritmische element in het Nederlands Philharmonisch Orkest. Deze instrumenten worden bespeeld door middel van het slaan, schudden of wrijven van verschillende objecten. De belangrijkste slagwerkinstrumenten in het orkest zijn:

 • Pauken: De pauken zijn grote trommels die bespeeld worden met stokken. Ze zorgen voor een diepe en resonante klank.
 • Xylofoon: De xylofoon is een gestemd slagwerkinstrument met houten staven. Het wordt bespeeld door middel van het slaan op de staven met stokken.
 • Timpani: De timpani zijn grote keteltrommels die bespeeld worden met pedalen. Ze zorgen voor een diepe en melodische klank.
 • Bekkens: De bekkens zijn metalen schijven die tegen elkaar worden geslagen. Ze zorgen voor een heldere en scherpe klank.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest maakt gebruik van een breed scala aan instrumenten om de prachtige klanken van klassieke muziek tot leven te brengen. Van de strijkinstrumenten tot de houtblazers, koperblazers en slagwerkinstrumenten, elk instrument draagt bij aan de unieke en meeslepende ervaring van een live orkestuitvoering. Het is de combinatie van al deze instrumenten die het Nederlands Philharmonisch Orkest zijn kenmerkende geluid geeft en het tot een van de meest geliefde en bewonderde orkesten in Nederland maakt.

Plaats een reactie