Percussie instrumenten Wikipedia

Percussie instrumenten zijn een belangrijk onderdeel van de muziekwereld. Ze worden gebruikt om ritme en beat toe te voegen aan muziekstukken. Wikipedia is een online encyclopedie die uitgebreide informatie biedt over verschillende onderwerpen, waaronder percussie instrumenten. In dit artikel zullen we een overzicht geven van enkele populaire percussie instrumenten en hun functies.

Trommels

Trommels zijn een van de meest voorkomende percussie instrumenten. Ze bestaan uit een holle cilinder met een strak gespannen vel aan de bovenkant. Door op het vel te slaan met de handen of met drumstokken, wordt geluid geproduceerd. Trommels worden gebruikt in verschillende muziekgenres, zoals rock, jazz en wereldmuziek. Enkele populaire soorten trommels zijn:

 • Basdrum: Deze grote trommel wordt meestal gebruikt in drumstellen en geeft een diepe, lage toon.
 • Snaredrum: Een kleinere trommel met een ketting onder het vel, die een scherp en helder geluid produceert.
 • Bongo’s: Een paar kleine trommels die met de handen worden bespeeld en vaak worden gebruikt in Latijns-Amerikaanse muziek.

Bekkens

Bekkens zijn metalen schijven die tegen elkaar worden geslagen om geluid te produceren. Ze worden vaak gebruikt in orkesten en drumstellen. Bekkens kunnen verschillende maten en diktes hebben, wat resulteert in verschillende klanken. Enkele veelvoorkomende soorten bekkens zijn:

 • Ridebekken: Een groot bekken met een heldere, doordringende klank. Het wordt vaak gebruikt om het ritme te bepalen in een muziekstuk.
 • Crashbekken: Een bekken dat wordt gebruikt om accenten en luide effecten toe te voegen aan een muziekstuk. Het produceert een explosief geluid.
 • Hi-hat: Twee bekkens die op elkaar worden geplaatst en met een voetpedaal worden bediend. Ze worden vaak gebruikt om het ritme te begeleiden en kunnen worden geopend en gesloten om verschillende klanken te creëren.

Shakers

Shakers zijn kleine percussie instrumenten die worden geschud om geluid te produceren. Ze bestaan meestal uit een holle container gevuld met kleine voorwerpen, zoals zaden, kralen of rijst. Shakers worden vaak gebruikt in wereldmuziek en kunnen verschillende ritmische patronen toevoegen aan een muziekstuk. Enkele voorbeelden van shakers zijn:

 • Maracas: Een traditioneel instrument dat bestaat uit twee holle ballen met handvatten. Ze worden vaak gebruikt in Latijns-Amerikaanse muziek.
 • Ei-shaker: Een klein plastic of houten ei gevuld met kleine voorwerpen. Het produceert een zacht en subtiel geluid.
 • Cabasa: Een metalen cilinder met metalen kralen aan de binnenkant. Door de cilinder heen en weer te bewegen, ontstaat een schurend geluid.

Tamboerijnen

Tamboerijnen zijn percussie instrumenten die bestaan uit een ronde frame met jingles of schellen. Ze worden bespeeld door het instrument te schudden, te slaan of te wrijven. Tamboerijnen worden vaak gebruikt in volksmuziek en kunnen een levendig en ritmisch geluid toevoegen aan een muziekstuk. Enkele soorten tamboerijnen zijn:

 • Frame drum: Een grote tamboerijn met een diepe klank. Het wordt vaak gebruikt in traditionele muziek.
 • Riq: Een tamboerijn met een frame van hout of metaal en jingles van metaal of kunststof. Het wordt veel gebruikt in Arabische muziek.
 • Pandeiro: Een Braziliaanse tamboerijn met een houten frame en jingles van metaal. Het wordt vaak gebruikt in samba en andere Braziliaanse muziekstijlen.

Conclusie

Percussie instrumenten spelen een essentiële rol in de muziekwereld. Ze voegen ritme, beat en textuur toe aan muziekstukken en kunnen verschillende emoties en sferen creëren. Wikipedia biedt uitgebreide informatie over percussie instrumenten, waardoor het een waardevolle bron is voor muziekliefhebbers en muzikanten. Of je nu geïnteresseerd bent in trommels, bekkens, shakers of tamboerijnen, Wikipedia heeft gedetailleerde artikelen die je kunnen helpen meer te leren over deze fascinerende instrumenten.

Plaats een reactie