Percussionist instrumenten: een overzicht van de verschillende soorten

Als percussionist speel je een essentiële rol in een muziekensemble. Je bent verantwoordelijk voor het toevoegen van ritme en textuur aan de muziek. Om dit te kunnen doen, maak je gebruik van verschillende percussionist instrumenten. In dit artikel zullen we een uitgebreid overzicht geven van de verschillende soorten instrumenten die een percussionist kan bespelen.

1. Trommels

Trommels zijn waarschijnlijk de meest bekende en herkenbare percussionist instrumenten. Ze zijn er in verschillende vormen en maten, en worden bespeeld met drumstokken of handen. Enkele veelvoorkomende trommels zijn:

 • Basdrum: de grootste trommel in een drumstel, die een diepe, lage toon produceert.
 • Snaredrum: een trommel met een set snaren aan de onderkant, die een scherp en helder geluid geeft.
 • Toms: middelgrote trommels met verschillende toonhoogtes, die gebruikt worden om melodieën te spelen.
 • Bongo’s: een paar kleine trommels die met de handen bespeeld worden, vaak gebruikt in Latijns-Amerikaanse muziek.

2. Bekkens

Bekkens zijn metalen schijven die tegen elkaar worden geslagen om een helder en resonerend geluid te produceren. Ze worden vaak gebruikt om accenten en crashes toe te voegen aan de muziek. Enkele veelgebruikte bekkens zijn:

 • Ridebekken: een groot bekken met een heldere klank, dat gebruikt wordt om een ritmisch patroon te spelen.
 • Crashbekken: een bekken dat een luide en explosieve klank produceert, vaak gebruikt om accenten te leggen.
 • Hi-hat: een paar bekkens die met een voetpedaal bediend worden, waardoor de percussionist zowel open als gesloten klanken kan creëren.

3. Shakers

Shakers zijn kleine percussie-instrumenten die gevuld zijn met zaden, rijst of andere kleine voorwerpen. Ze worden geschud om een ritmisch geluid te produceren. Enkele voorbeelden van shakers zijn:

 • Maracas: een traditioneel Latijns-Amerikaans instrument, bestaande uit een paar holle ballen met handvatten, gevuld met zaden of kralen.
 • Ei-shaker: een klein plastic of houten ei, gevuld met zaden of rijst, dat gemakkelijk in de hand gehouden kan worden.
 • Cabasa: een metalen cilinder met metalen kralen eromheen, die gerold of geschud kan worden om een raspend geluid te produceren.

4. Woodblocks

Woodblocks zijn houten blokken die met een stok worden geslagen om een helder en percussief geluid te produceren. Ze worden vaak gebruikt om ritmische patronen te spelen. Enkele voorbeelden van woodblocks zijn:

 • Temple blocks: een set van verschillende maten houten blokken, gestemd om verschillende tonen te produceren.
 • Slit drum: een houten blok met inkepingen, die een uniek resonant geluid geeft wanneer erop geslagen wordt.

5. Triangel

De triangel is een metalen staaf in de vorm van een driehoek, die met een stok wordt aangeslagen. Het produceert een helder en doordringend geluid. Hoewel het een eenvoudig instrument lijkt, vereist het een goede techniek om het geluid goed te kunnen controleren.

Conclusie

Als percussionist heb je een breed scala aan instrumenten tot je beschikking om ritme en textuur toe te voegen aan de muziek. Van trommels en bekkens tot shakers en woodblocks, elk instrument heeft zijn eigen unieke klank en speelstijl. Door het beheersen van deze verschillende instrumenten kun je als percussionist een waardevolle bijdrage leveren aan elk muziekensemble.

Plaats een reactie